8 български града ще трябва да спрат цапащите коли през 2040

...
8 български града ще трябва да спрат цапащите коли през 2040
Коментари Харесай

Варна с ограничение за някои автомобили

8 български града ще би трябвало да спрат цапащите коли през 2040 година Задължението идва от поправките в регламента за TEN-T мрежата, за които се споразумяха във вторник Европейският парламент и Съветът на Европа. Според тях обитаемоте места, които попадат във въпросната мрежа, включваща европейски автомагистрали и по-големи пътища, са задължени да имат проекти за устойчива градска подвижност за реализиране на ниски и даже нулеви излъчвания.

Сред ограниченията са зони, в които не могат да влизат цапащите коли, въвеждането на региони, където оптималната скорост на придвижване е лимитирана до 30 км в час, закупуването на електрически транспортни средства за градския превоз. И тъй като регламентите на Европейски Съюз имат директно деяние, признатите ремонти стават наложителни.

Българските градове, които попадат в главната транспортна мрежа на Европа, са София, Варна, Пловдив Бургас, Русе, Стара Загора и Видин. Там би трябвало да има и хъбове, които да вършат връзка на градския превоз с пътната и жп мрежата. И тъй като условията са по-големи, ще има и повече европейски средства за тези градове.

Пилотно се потегля с три града с население над 100 000 души, за които е планувано финансиране по проекта за възобновяване. Два от тях са София и Пловдив, а по-късно евентуално Бургас. Общинските управляващи там ще трябва да ограничават движението на стари автомобили.

От трансевропейската мрежа у нас минават няколко пътища - от границата на Сърбия до София, където има жп линия и съвсем готовата автомагистрала “Европа ", София - Пловдив - Бургас с отклонение до границата с Турция – също с жп линия и две автомагистрали - “Тракия " и “Марица ". Включено е и трасето София - Солун, т.е. автомагистрала “Струма " на наша територия, както и пътят Крайова - Калафат - Видин - София - Солун.

Другото изискване в регламента е за влаковете, които отново до 2040 година би трябвало да се движат със 160 км в час или с повече.

Освен това жп линиите, които ще се построяват или модернизират, би трябвало да са наложително с европейската система за ръководство на придвижването (ERTMS). Те са автоматизирани и уеднаквяват сигнализацията и условията, с цел да може напредването по релси да стане по-бързо. Крайната цел на Европейска комисия е този тип транспорт да замести вътрешните полети със самолет.

По проекта за възобновяване с такава система ще бъде линията от Русе до Каспичан, има я и по трасето от София до Бургас.

Основните жп планове, по които от десетилетие се работи, са главно по TEN-T мрежата. До 2030 година би трябвало да е приключени линията София - Пловдив - Бургас с отклонение до границата с Турция. Това ще са и първите релси за придвижване със 160 км в час, с цел да се стига от София до морето за 3-4 часа с трен.

Има финансиране на плановете за жп връзките към летищата в Пловдив и Бургас, с цел да се усъвършенства интермодалността.

В главната транспортна мрежа на Европа в авиацията влиза летището в София, а тези в Бургас, Горна Оряховица, Пловдив и Варна са в разширения вид.

600 милиарда ще струва европейската зелена договорка до 2050 година, написа 24 часа.

Европейската зелена договорка ще коства на 500-те милиона европейски данъкоплатци почти 600 милиарда евро до 2050 година, когато би трябвало да се реализиран задачите. Това е почти една трета от целия бюджет от 1,8 трилиона евро на европейския проект за възобновяване и резистентност плюс седемгодишния бюджет на Европейски Съюз.

Европейската зелена договорка в общи линии планува единствено до 2030 година въглеродните излъчвания от енергетиката и превоза да се редуцират с 55% спрямо равнището им през 1990 година, като особено в превоза понижението би трябвало да е с до 90%. Причината е, че излъчванията от транспортните средства съставляват към 25% от общите парникови газове в Европейски Съюз.

Част от тази политика е стягането на потреблението на дизелови и бензинови транспортни средства. Наскоро страните членки се схванаха да забранят след 2035 година продажбата на нови бензинови и дизелови коли, само че след съпротивата на Германия и Италия въпреки всичко се реши някои съществени типове возила с такива мотори да останат в производството и по-късно.

Междувременно системата за търговия с квоти излъчвания ще се разшири и до морския превоз, а самолетните компании, на които бяха позволени безвъзмездни квоти с излъчвания, ще получат последователно съкращаване и ще би трябвало да си ги купуват на действителни цени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР